Het grote avontuur van twee kleine sloddervissen

Isla Isabella

Voor dag en dauw hijsen we het anker en zetten koers in de richting van Isla Isabella, het grootste eiland van Galapagos. Wilde verhalen doen de ronde. De twee vulkanen in het noorden, Wolf en Darwin zijn nog actief. Rond de middelste vulkaan Alcedo huist de grootste populatie landschildpadden van Galapagos in het wild. In de oceaan aan de westkant passeren ’s werelds grootste walvissen tijdens hun oversteek van koude naar warme wateren en komen oude orka’s om te sterven. Op de stranden in het zuiden begraven zeeschildpadden hun eieren en in het oosten spelen pinguïns tussen zeeleeuwen.

Iedereen is blij dat we het commerciële centrum verlaten hebben en op weg zijn naar het coolste eiland uit het archipelago. Onderweg doet Kjel de was, bakt Daniel pannenkoeken en ik kleine broodjes. Plots krijgen we iets vreemds in de mot. Grote zwarte vinnen steken uit het water en lijken te rusten. Een haai? Een babywalvis? Dat lijkt vreemd gedrag voor deze soorten. Wat is dat ding? We naderen. Kjel staat voorop, ik halverwege, Daniel aan het stuur. We cirkelen rond en plots roept Kjel: “MANTA RAYS!!!” De grootste roggensoort ter wereld. Zeer vredelievende, elegante en impressionante dieren. Kjel en ik trekken onze kleren uit, grijpen onze snorkel en springen in het water. Kjel zwemt in de richting van de eerste, ik in die van de tweede. Maar ik merk dat ik Daniels nieuwe snorkel aan het gebruiken ben en dat het rommel is.

Ik zuig de ene slok zeewater na de andere binnen en verslik in mijn gehoest. Mijn masker dampt aan en ik zie geen steek meer. Onderwater is het donker appelblauwzeegroen. Plots raakt iets mijn been. Ik schrik me een ongeluk en slik meteen een serieuze portie water langs mond en neus tegelijk naar binnen. Ik kijk schichtig in het rond maar zie geen zak. De beelden van de gruwelijk gigantische tandenravage van de witte haai uit Planet Earth schieten door mijn hoofd. Die beesten patrouilleren in deze zeeën. Ik heb Jaws nog nooit gezien maar plots lijkt het alsof ik over vijf minuten zelf on stage moet om de hoofdrol te spelen. Ik sla in paniek en begin te roepen naar Kjel die ondertussen van plaats gewisseld is met Daniel. KJEL!!! Een witte haai ruikt distress van een kilometer ver en wordt erdoor aangetrokken. Shit… Ik begin als een bezetene te zwemmen maar zie de boot enkel van mij wegvaren. KJEEEEELLLL!!!! Kjel is druk bezig met Daniel de richting te wijzen naar de mantaray. KOM NAAR HIER!!!! Kjel schiet plots in actie en draait de boot mijn richting uit. Daniel kruipt in zijn blote flikker op de boot en samen varen ze volle gas naar mij toe. GOOI EEN TOUW!!! WAT? Die mannen zitten nog wat met mij te lachen ook! GOOI EEN TOUW GODVERDOMME! Een vrouw in paniek, geen groot probleem, zelfs razend grappig blijkbaar. Maar wanneer ze zien dat het menens is doen ze het nodige, maar het hoeft niet meer, ben er zelf al uit gekropen. Fuck… dat was akelig. Ik hijg en ril. De rust keert weder.

Mijn angstaanval verdwijnt in het niets wanneer de vreemde vinnen weer in beeld verschijnen. Dit keer steek ik mijn voeten in mijn vinnen voor een betere grip op het water en een hogere snelheid. Ik zoef in de richting van de manta. Ben heel erg in de buurt nu. En dan zie ik hem! Heel traag, in slow motion, met elegante bewegingen van zijn grote vleugels zweeft dit machtige beest door het water. Hij draait zich naar mij toe en ik inspecteer zijn witte buik. Prachtig! Dan zwemt hij weg. Ik check de boot, zie dat die zich in the safe zone bevindt en chase de manta achterna. Ik kijk nog eens op, hoor Daniel instructies vragen aan Kjel en roep hem naar mij toe. Vliegensvlug is hij naast mij en samen volgen we nieuwsgierig en onder de indruk de manta in zijn vlucht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s