Het grote avontuur van twee kleine sloddervissen

Haaien als extreem bedreigde diersoort

Na het incident in de Tuamotos met de haai heb ik last van mijn geweten. Haaien zijn te cool om er zo licht over heen te gaan …

Haaien bevolkten de oceanen al ten tijde van de dinosauriërs. Sindsdien zijn ze niet meer veranderd. Het was niet nodig. Ze zijn gewoon perfect als dier. In tegenstelling tot het algemeen geloof zijn haaien extreem belangrijk en nuttig voor het milieu omdat ze jagen op alles wat ongezond, gewond, zwak of ziek is. Ze spelen een onmisbare rol in het ecologische systeem. We kunnen niet zonder hen. Hoewel ze zelf sterk, vitaal en gezond zijn, zijn ze allesbehalve geneeskrachtig of gezond voedsel voor de mens, zoals ze in Azië geloven (voornamelijk Japan, China en Taiwan). Integendeel, dankzij hun rol als grijze vuilniszak bevat hun lijf hoge concentraties kwik en andere vuiligheid.

Bovendien blijven deze landen hardnekkig volhouden in hun illegale haaienjacht. Elk jaar worden 100.000.000 (!!!) haaien gevangen en afgeslacht puur voor de vinnen. Over de hele wereld wordt de zee leeggeschept om te voldoen aan de enorme vraag naar de razend populaire haaienvinnensoep.

                 

In een documentaire zagen we hoe haaienjagers een grote haai in het water duwen met gapende, bloedende wonden waar voordien de vinnen zaten. Onbeholpen zal het dier naar de bodem zinken. Gruwelijk! De haaien laten zich vangen door long lines, lange vislijnen die een kilometer diep gaan tot in de veilige waters waar de echte grote kadees zitten. Alle soorten moeten eraan geloven, zelfs de unieke hammerhead sharks, babyhaaitjes en de ronduit adembenemende walvishaaien (een plankton-eter, donker met witte stippen en een gapende mond als een reusachtige manta ray). Ondertussen is de globale haaienpopulatie met maar liefst 90% afgenomen!!!

Dit drama voltrekt zich zo ver van ons bed dat er weinig belangstelling voor bestaat. “Haaien zijn gevaarlijk”. Verder geraken we meestal niet. Maar een haai valt slechts hoogst uitzonderlijk aan als je ze niet provoceert (te dicht benaderen, porren, speervissen en je vis niet willen afgeven,…). Toch gaan er elk jaar maar 5 mensen naar de haaien, terwijl er gemiddeld 1.200.000 de bocht uit gaan in autoaccidenten… Ik voel mij alleszins veiliger tussen haaien en koralen dan in mijn Dacia als ik aan 140 km/u over de E40 raas in België.

Als mijn geweten opspeelt heb ik het gevoel dat wij ons onterecht wat uniek wanen in de wereld. Wij zeilen door de Pacific in laag seizoen en zijn ons niet bewust van de vele cruisers die al vertrokken zijn. Daardoor lijkt het alsof de oceanen en eilanden door ons alleen bezocht en voor ons alleen bestemd zijn. Maar niets is minder waar. De laatste jaren is het aantal cruisers sterk toegenomen. Als iedere boot 1 haai vangt zijn dat er in totaal zeker meer dan 100 per jaar. Tijdens sommige duiken zoals hier in Fakarava (Tuamotus – Frans Polynesië) en rond Darwin Island en Wolf Island in Galapagos kan je als duiker scholen van 100en haaien zien. Het zou zonde zijn als dit fenomeen zou verdwijnen. Als iedereen denkt “wij willen graag eens een haai vangen, gewoon eentje, om eens te proberen, het krioelt hier van de haaien” trekt dat een dikke streep door de rekening van de lokale haaienpopulatie. Nadien gaan duiken en dezelfde beesten bewonderen komt voor mij ook nogal hypocriet over.

“Catch and release”, een sport onder cruisers waarbij ze een vis/haai vangen en nadien vrijlaten omdat sommige exemplaren te groot zijn om op te eten of gewoon omdat ze van de sensatie houden, behoort ook tot de klasse van “de vuile sporten”. Het kan inderdaad goed zijn dat haaien een wonde van een vishaak overleven. Maar het zal hen zeker geen deugd doen. Bovendien maakt hij als gewonde haai misschien zelfs kans om zelf het slachtoffer te worden van een grotere haai? Of word je misschien wel lastig gevallen door dezelfde gewonde en daardoor geagiteerde haai als je gaat snorkelen of duiken omdat zijn tandpijn hem nerveus maakt. Maar in het wereldje wordt het als normaal beschouwd, “Iedereen doet het”, en de verleiding om erin mee te gaan is groot. Ik ben er even schuldig aan, maar heb er tegelijkertijd serieuze bedenkingen bij.

Er zijn dus weinig argumenten om jezelf goed te praten als je een haai gevangen hebt. Weinig argumenten om je geweten mee te sussen. Het enige wat je kan doen is gewoon geen haaien meer lastig vallen en gewoon tussen hen in gaan snorkelen en duiken. Absoluut de max en het geeft gegarandeerd een stukken beter gevoel achteraf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s