Het grote avontuur van twee kleine sloddervissen

Love of the Rings

The Needle and the Haystack (De Naald en de Hooiberg)

Via locals krijgen we een zalige tip voor een tramp: het 1000 acre Plateau en The Needle and the Haystack (De Naald en de Hooiberg). We laten Rapn Dreetn (onze auto) achter in Murchison, een van de grijze, ongelukkige gaten in NZ. De eerste dag lopen we twee gepensioneerde trampers tegen het lijf in hun 4×4. Onterecht denken we: als die mannen dat kunnen kunnen wij dat ook. Maar overschat nooit een kiwi-tramper-veteraan. Die mannen zijn in staat om rivieren te doorkruisen die tot boven hun eigen kruis komen, door ondoordringbaar braambessenbush te klauteren op steile hellingen om opgezwollen rivieren te vermijden en uren aan een stuk te stijgen op boomwortels en glibberige wanden. Dat is exact wat ons te wachten staat. Maar er staat mij nog veel meer te wachten dan een tramp-avontuurtje alleen. Maar daar heb ik aan de startlijn nog geen flauw benul van. Kortom, we hebben er zin in! De eerste hut blijkt alleszins een succes:

 DSC05501

DSC05500

DSC05504

 DSC05519

DSC05520DSC05513

DSC05533

De volgende dag steken we het 1000 acre plateau over tot aan de Larrikin Hut (met als nickname Larrikin Fridge in de winter). Na een koude nacht staan we op en in het dal ligt een fonkelend sneeuwtapijt. Na een valse start met vooral bevroren tenen en een blik over de afgrond, kruipen we even terug in bed want het bevalt mijn lichaam allesbehalve. Veel te koud verdomme! Maar Kjel stookt de kachel hoog op (een van zijn nieuwe obsessies) en na een tuksje en een soepke gaan we er weer tegenaan. We volgen de rivier stroomopwaarts tot we op de voet van de hooiberg stoten.

DSC05551

Na een kiezige beklimming staan we plots op de kam te balanceren. Het lijkt ernaar dat we de Needle niet kunnen beklimmen. Als een trotse puntmuts prijkt hij boven ons voorhoofd. Way out of our league. Het sneeuwt en het zicht trekt op den hond zijn dinges. Maar plots klaart het op en strijkt de hemel blauw. De zon piept door de wolken en wij klauteren hals over kop naar de top…

DSC05553

DSC05552

DSC05539

De verloving

Als twee mensen elkaar zo graag zien, moeten ze met elkaar trouwen, vindt Kjel. En hij vraagt aan mij of ik met hem wil trouwen! Net als ik lijkt de natuur om ons heen daar onmiddellijk mee in te stemmen. De hemel breekt plots helemaal open en de zon verwarmt onze lichamen en bevroren tenen. Ofwel was dat een illusie en waren wij het zelf die zo straalden en stoomden van liefde en geluk. Wat klinkt het romantisch en overdreven. Maar het was het meest romantische moment van ons leven en echt niet overdreven. Als een naald in een hooiberg hebben we elkaar gevonden en deze wandeling en beklimming krijgt plots een onwaarschijnlijk symbolische waarde.

Kjel heeft zelfs een ring mee de berg opgesleurd. Een houten kanjer met een pauaschilfertje erin. Het symboliseert de zee, de bergen en twee vissen. Met wat welwillende verbeelding uiteraard. Maar daar hebben we bergen van.

Meestal kan ik mijn enthousiasme redelijk goed kanaliseren, maar hier ging het toch even uit de bocht en breekt mijn big smile even breed open als de hemel boven mij:

DSC05547

DSC05548

The Love of The Rings

Na onze wandeling rijden we langs de Westkust op jacht naar Greenstone. De Haast Highway naar het zuiden is gesloten. Een week voordien werd de regio getroffen door een verwoestende storm. Een Canadees koppel in een campervan waagde zich ondanks de waarschuwingsborden toch aan de doortocht en werd door een onverwachtse landslide maar liefst 80m naar beneden van een klif geveegd. De van lag geplooid over een rots in de rivier. De lijken spoelden enkele dagen later aan op het strand, 50km van het ongeluk verwijderd.,. Wij blijven braafjes in Hokatiko naar Greenstone ringen zoeken tot de weg weer open is. We passeren de slip en zien de herdenkingsbloemetjes staan. We worden er even stil van. Die mannen waren wellicht even gelukkig en enthousiast als ons. Maar dit gebeurt nu eenmaal in een ruige regio als hier in Nieuw Zeeland. Liever hier sterven tijdens de trip van je leven dan op den E40 op weg naar je werk .

We zetten koers naar Queenstown, de stad van de geliefden (en van het benji-jumpen en feesten). De eerste en enige deftige juwelier bij wie we binnenstappen blijkt meteen ook de beste van QT. Een van de Greenstone ringen overtreft met ease alle vorige ringen. Hij springt in ons oog en laat ons niet meer los. Het is opnieuw een kanjer. Maar een pracht van een kanjer. Met Flower Jade. De mooiste Greenstone die er is (volgens de pikeypisces). De ring spreekt tot je verbeelding en als je er te lang naar kijkt droom je weg naar werelden die verder reiken dan The Lord of the Rings. It chose me…

DSC05627

DSC05639

Volgens de aloude traditie ontkurken we een fles champagne op het strand en dopen onze verloving officieel van gang.

DSC05635

DSC05637

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s