Het grote avontuur van twee kleine sloddervissen

Hiva Oa

’s Morgens zeilen we de beschutte baai van Hiva Oa binnen. Er hangt een pokkesaaie sfeer. Voor twee dagen doen we niet veel meer dan wat internetten, naar het dorp en terug liften, echt Frans stokbrood boefen (luxe!) en socializen met de andere boaties. Zack van C’est la vie, een coole mulat met Australische, Caraibische en Britse roots springt eruit en blijft hangen. Hij vergezelt ons tijdens de zoektocht naar de petrogliefen. Het lijkt een niet zo indrukwekkende rots met wat weinig zeggende rotsgraveringen. Soit, we klauteren wat rivieropwaarts en plukken wilde bananen en citroenen. De jongens kappen daarvoor de oude bomen omver zodat de jonge ernaast de fakkel met volle kracht kunnen overnemen.

We beuken opnieuw in de wind rond het eiland naar het dorpje Puamau aan de noordkant van Hiva Oa. Na al die weken met de wind mee zeilen tijdens de crossing Galapagos-Marquesas zijn we vergeten hoe vermoeiend en hard het is om tegen de wind in te boksen. Daniel en ik liggen perte totale in de cockpit. Wat een verademing om naar het land te roeien voor een wandeling naar de grote stenen tiki’s (sculpturen van oude beschavingen) op een heilige plaats in de heuvels. Terwijl Daniel de wacht houdt op de boot trekken Kjel en ik foto’s vol vuile manieren van onszelf naast de eeuwenoude standbeelden van opperhoofden en opperpriesters. Hopelijk brengt het niet teveel ongeluk…

foto

Kjel klopt enkele pompelmoezen uit een boom op publieke grond maar laten de papaya’s voor wat ze zijn (aanlokkelijk) want ze staan vermoedelijk achteraan in de tuin van mensen. We krijgen een liftje terug. Plots stort de regen uit de hemel en schuilen we onder een afdak en doen een klapke met een zwaar getatoeëerde Polynesiër. We lichten het anker en zijn er weer vandoor. Opnieuw krijg ik een mokerslag van Poseidon (de zeegod die mij naast mooi zeilweer ook altijd voorspoedige zeeziekte brengt). Het voelt een beetje als op je sterfbed liggen.

Kieken van de zee

Daniel en ik liggen kotsmisselijk in bed. Kjel zit te lezen en te chillen op het dek en geniet van de afwezigheden. Plots ziet hij een splatch in het water in de buurt van de vislijn en weet dat hij er alleen voor staat. Hij haalt handschoenen, een mes en een gaff (haak) om zich voor te bereiden op het gevecht. Hij trekt de lijn in. Zijn prooi trekt redelijk hard tegen en hij is bang om hem te verliezen. Gelukkig draagt hij handschoenen anders zou de vislijn in zijn handpalmen snijden. Het is een mega mahimahi! Echt een farao! Blinkend van het goud en met een grote bult op zijn hoofd. Kjel heeft weinig ervaring met vissen uit het water te halen en het visbeest is massa’s aan het spartelen. Hij trekt hem op de transom en priemt zijn mes recht in de hersenen om hem af te maken. Hij moet drie keer steken want het mannetje geeft niet op en hij zat een paar keer verkeerd (te veel naar achteren maar vooraan was het zo beenhard dat hij een schroevendraaier zou nodig hebben om door de schedel te boren en de toolkit ligt te ver weg in de junkroom). Ondertussen is de haak aan het loskomen dus hij roept mij voor hulp. Ik kom naar boven gesprint aangezien ik een drama verwacht. Maar mijn maag draait zich om bij de aanblik van het bloedbad dus ik draai mij even snel weer om en kruip kwaad weer in mijn nest. Dan steekt Kjel het mes in de kieuwen en het bloed spat naar alle kanten. Na zijn laatste stuiptrekkingen sterft de mahi mahi, verilest zijn gouden kleur en is Kjel klaar om hem te fileren. Daniel en ik steken onze kop uit en bewonderen de buit. Gezien mijn lichaamstoestand kan het mij gestolen worden maar ik poseer toch even voor de foto en val daarna weer als een frietzak in elkaar. Niet veel later zie ik Daniel naast mij in een “innige omhelzing met de fenders” (hangt overboord te kotsen). ’s Avonds eten we goed doorbakken mahi mahi, wat smaakt als het kieken van de zee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s