Het grote avontuur van twee kleine sloddervissen

Mt Richmond beklimming

DSC05116

Zelfs voor pikeys is het soms interessant om te plooien voor de luxe en “een investeringske” te doen. Deze witte Ford uit het jaar 91 dient vanaf nu als slaapbank – kleerkast – vuilnisbak – transportmiddel. Het beste van al: langs achter lijkt hij op een minuscuul Fiatje. Hij kostte een appel en een ei maar brengt ons naar plaatsen waar we anders nooit zouden geraken. Naar Mount Richmond Forest Park bijvoorbeeld. Want daar zie je geen kat. Dus de kans op een lift is nihil. Je eigen wielen zijn noodzakelijk.

Na vier maanden travakken krijg ik eindelijk een weekendje vrij. Voor het krieken van de dag zitten we al te bevriezen in onzen bak zonder verwarming. Maar het is de max. Onzen eigen voiture! Na 2,5 uur rijden staan we in the middle of nowhere met onze blik vol bewondering op Mt Richmond gericht. Wat een mastodont! Die gaan we overmeesteren!

DSC05120

De eerste uitdaging: blootvoets door het ijskoude water van de rivier naar de overkant waden. Je kan erdoor rijden met een 4WD, maar dat willen we onze nieuwe bak (geen 4WD) niet aandoen. Vrienden behandel je met respect. Grootste vijanden: de kleine kiezels die in je bevroren voetzolen boren en de sandflies die misbruik maken van je kwetsbaarheid.

DSC05122

Maar ookal hebben pikeys een eigen auto, zijn ze moedig en al wat je wilt, een lift bergop slaan ze nooit af. Na tien minuten bergop wandelen passeert er een 4WD met een jong kiwi koppel dat ons uiteraard oppikt en tot aan het begin van de track brengt. Dat spaart ons twee uur inwandelen langs een autospoor door een saai dennenbosachtig landschap vol gerooide plekken,

DSC05126

In een restaurant met twee verdiepingen werken is precies nog zo slecht niet voor de conditie. De beklimming van de ridge tot aan de saddle verloopt super vlotjes. Ofwel zijn we zo extatisch over ons uitje dat we op wolken lopen. Het uitzicht op Mt Richmond draagt alleszins ook wel een steentje bij.

DSC05132

Let vooral op ons assorti polyprop kostuum. Blijft lekker warm als je nat bent (van het zweet of van de regen), stinkt wel uren in de wind (zijn we toch al gewend van elkaar) en kostte minder in bulk (er ligt nog een derde in de kast voor geinteresseerden).

DSC05138

Mt Richmond (links) en de Kaikoura Ranges (rechts in de verte)

DSC05194

Kaikoura Ranges met Mt Tapi (links) (- onze volgende bestemming?)

DSC05140

Hier visualiseert Kjel  “een oangezihte gelik e sterretoernavize”.

(Excuses voor de insider – de foto was te grappig om achterwege te laten)

DSC05146

Na drie uurtjes arriveren we al in de hut waar we de rest van de namiddag chillen in de zon.

DSC05149

Onder een helblauwe hemel.

DSC05150

Met veel chocolade. Trampen is het beste excuus om er veel van te smoefelen.

DSC05164 DSC05165

Tot de zon ondergaat met veel drama en spektakel.

DSC05169

DSC05168

We zitten in de bergen dus het koelt razendsnel af. Gelukkig brandt er al snel een vijftig jaar oud kacheltje in onze hut. De rook was all over the place. Niet te harden. Alsof we vijf uur lang met de ramen dicht hadden zitten smoren. Dat zie je niet op de foto maar neem het van mij aan.

DSC05170

Na een zalige nachtrust van maar liefst 12 uren vliegen we erin: op naar de 1700 en zoveel meter hoge Mt Richmond Summit! Onderweg passeren we een bevroren waterval.

DSC05183

DSC05187

DSC05188

En dan bereiken we de top… met een 360 graden zicht op Nelson – Blenheim – de Kaikoura Ranges en al de rest van het moois dat we niet meteen kunnen thuisbrengen.DSC05191

  DSC05195 DSC05198

Echt waar, het is zalig om naar beneden te sprinten, die ijskoude rivier weer over te steken, alle rommel in de auto te smijten, erin te springen, een dikke schijf op te leggen, het hol van Pluto de rug toe te keren en naar huis te vlammen. Als beloning voor onze bewonderingswaardige prestatie (beklimming van Mt Richmond en een afdaling in minder dan de helft van de vooropgestelde tijd) crashen we in een Thais restaurant als maagverwarmende afsluiter van een zalig weekend. We love New Zealand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s